Chios

Uniek en authentiek. Verrassend veelzijdig. Dat is het Griekse eiland Chios, parel in de Egeïsche Zee. Maak kennis met dit bijzondere eiland, rijk aan historie, cultuur en prachtige gevarieerde natuur.

Van de bergen en kale rotsen in het noorden via het vruchtbare midden met de vele boomgaarden vol met citrusvruchten tot het groene zuiden, waar we de mastiekbomen aantreffen. Langs de kust bevinden zich veel (vrijwel) verlaten stranden, waar u zich alleen op de wereld waant.

Mogelijkheden om het eiland te verkennen zijn er genoeg. Dat kan prima met een gehuurde auto of scooter of met het openbaar vervoer. Maar je kan ook goed wandelen en fietsen op Chios.

Verspreid over het nog niet door het massatoerisme ontdekte en dus rustige eiland, liggen niet alleen pittoreske dorpen, maar ook vestingstadjes, waar het lijkt of de tijd eeuwen heeft stil gestaan.

En ieder dorp, hoe klein ook, heeft wel een pleintje met een of meer tavernes, waar u terecht kunt voor een verrukkelijke maaltijd of een koele verfrissing. Bovenal heeft Chios hartelijke, vriendelijke en zeer gastvrije inwoners.

Dit alles maakt een verblijf op dit eiland voor de kust van Turkije tot een onvergetelijke belevenis. Eén waarschuwing: de kans is groot, dat het niet bij één bezoek blijft, want het is opvallend, hoe vaak iemand, die eenmaal op Chios is geweest, daar per se naar toe terug wil keren. Want dat voelt als thuiskomen.